Reiki en Edelstenen in Breda

 

 

 

 

Labyrint

Een labyrint is een slingerend pad dat je leidt naar het centrum en weer terug. Het labyrint staat symbool voor de weg die je in je leven aflegt.

Het labyrint is niet te verwarren met een doolhof. Een doolhof is bedoeld om je in de war te brengen. Regelmatig kom je op een kruising waar je een keuze moet maken welke kant je op wilt. De kans is groot dat je daarbij kiest voor een doodlopend pad waardoor je al snel het overzicht kunt kwijtraken. In een doolhof verlies je je weg, in een labyrint vind je juist je weg. Een labyrint is namelijk bedoeld om je symbolisch te helpen je pad te vinden.

Geschiedenis

Het labyrint komt in vrijwel alle culturen voor. De oudste bekende afbeeldingen van labyrinten zijn gevonden op eilanden in de Middellandse en Egeïsche Zee. Deze zijn zo'n 6.000 jaar oud en stammen uit het Neolithisch tijdperk. Later werd het labyrint onder meer via het oude Egypte en de Minoïsche beschaving en vandaar via de Griekse mythologie en de Etruskische cultuur een onlosmakelijk deel van de Europese cultuurgeschiedenis. Bekende labyrinten zijn het klassieke (of Kretenzisch) labyrint (afbeelding linksonder) en het labyrint in de kathedraal van Chartres (afbeelding middenonder). Een moderne variant van het labyrint is het Hartlabyrint (afbeelding rechtsonder), dat ontworpen is door Selma Sevenhuijsen.

 

                                  

Labyrint lopen

Het lopen van een labyrint is te vergelijken met de drievoudige weg van een pelgrim: loslaten, ontvangen en toelaten (oftewel: LOT). Op de weg naar binnen (het centrum) laat je los wat je achter je wilt laten. In het midden ontvang je. Dat kunnen nieuwe inzichten zijn, antwoorden of gevoelens van dankbaarheid, liefde of verwondering. Je intuïtie en diepere lagen van je ziel gaan spreken. Op de weg naar buiten denk je nog eens na over wat je gevonden hebt. Je laat het "landen" in je bewustzijn en kijkt wat je gaat meenemen in je dagelijks leven.

Het lopen van een labyrint is niet alleen een individueel proces. Je komt ook andere mensen tegen. Het delen van het smalle pad laat je inzien hoe je in je leven met ontmoetingen en verbindingen omgaat. Een labyrint loop je in stilte. Om het lopen van een labyrint voor iedereen een mooie ervaring te maken, zijn er een aantal aanwijzingen:

  • ga vanuit rust het labyrint in
  • zoek je eigen tempo
  • passeren mag
  • loop met aandacht
  • wees open en ontvankelijk

Eerstvolgende labyrintloop

JadeLief organiseert regelmatig labyrintlopen (zowel binnen als buiten) in Breda en omgeving. Kijk in de agenda  voor tijd en locatie en loop mee!

Labyrintwerk

JadeLief is opgeleid tot labyrintwerker en is lid van het netwerk Labyrintwerk. Kijk ook eens op de website van Labyrintwerk voor meer labyrintactiviteiten door heel Nederland: www.labyrintwerk.nl .

Jacqueline Akkermans - Realisatie design-js